Εύκολες ποδηλατοδιαδρομές εντός Αττικής

Αν ψάχνετε για εύκολες trekking ποδηλατοδιαδρομές κοντά στην Αθήνα, να μερικές εγγυημένες με τις εξής προδιαγραφές:

α. Να συναντήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα

β. Να διασχίζουν όμορφα μέρη

γ. Να είναι περίπου πάνω από 40 χλμ πήγαιν-έλα αλλά να μπορούν να συντομευθούν.

Σε όλους τους χάρτες αν κάνετε κλικ θα μεταφερθείτε στο Google maps για να φιάξετε τη διαδρομή, όπως σας βολεύει.

Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:

  1. Άλσος Συγγρού
  2. Αγκώνα-Δήλεσι και επιστροφή 30+30 χλμ.
  3. Ζούμπερι-Ραμνούντα μέσω Σχοινιά
  4. Γύρος Βασιλικών Κτημάτων Τατοϊου
  5. Θεολόγος-Αταλάντη
  6. Σαλαμίνα
  7. Αγκίστρι
  8. Αίγινα
  9. Χαλκίδα-Ανθηδόνα
  10. Λέχαιο-Ξυλόκαστρο
  11. Ψάθα-Σχίνος

Άλσος Συγγρού<h2 id=Άλσος Συγγρού>

Το πρώτο και σημαντικότερο σημείο, από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει τις ποδηλατικές τους εκδρομές κανείς. Με εισόδους γύρω-γύρω, πανέμορφο κάθε εποχή του χρόνου, χώμα και κατεστραμένη άσφαλτος στο μεγαλύτερο μέρος του. Συστήνεται ανεπιφύλακτα! Δεν χρειάζεται χάρτη.

Αγκώνα-Δήλεσι και επιστροφή 30+30 χλμ.

όπου βέβαια αποφασίζουμε εμείς πόσο μεγάλη θα γίνει η διαδρομή και κάνουμε αναστροφή σε όποιο σημείο βαρεθούμε. Πάμε κι ερχόμαστε από την ίδια διαδρομή.

Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ στην Αγκώνα.

Κάνουμε αυτή τη διαδρομή μόνο Φθινοπωρινούς και Χειμωνιάτικους μήνες που η παραλιακή οδός είναι έρημη. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι δίπλα στη θάλασσα, αλλά κοντά στις παραλιακές πόλεις μας στέλνει και στα μεσόγεια, όπου έχει περισσότερα αυτοκίνητα.

Αγκώνα, Δήλεσι

Ζούμπερι-Ραμνούντα

μέσω Σχοινιά

Σχεδόν 40 χλμ πήγαινε κι άλλα τόσα έλα. Προφανώς δεν χρειάζεται να καλύψουμε όλη αυτή τη διαδρομή (πάνω από 6 ώρες), ούτε να ξεκινήσουμε από το Ζούμπερι.

Τα “μυστικά” της διαδρομής:

α. Δεν βλέπουμε πουθενά θάλασσα, εκτός από το κομμάτι πάνω από τα Δικαστικά, που είναι πολύ ωραία διαδρομή, αλλά πρέπει να υποστούμε μία ΜΕΓΑΛΗ ανηφόρα.

β. Το ποδήλατο γύρω από το κωπηλατοδρόμιο και στα πέριξ του είναι μία διαδρομή κατάλληλη και για παιδιά που θερμά συνιστώ.

γ. Το ποδήλατο μέσα στο έλος του Σχοινιά αξίζει, αλλά θέλει προσοχή.

δ. Αν κάποιος θέλει να φθάσει μέχρι τη Ραμνούντα για να επισκεφθεί τα αρχαία, ας προσέξει το ωράριο λειτουργίας 

ε. Η υπόλοιπη διαδρομή προς Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, είναι μέτριας ομορφιάς και προφανώς προτείνεται μόνο για χειμωνιάτικους μήνες, γιατί έχει αυτοκίνητα! Και στον πεζόδρομο της Νέας Μάκρης έχει πολλούς περιπατητές.

Ζούμπερι, Σχοινιάς, Νέα Μάκρη, Μαραθώνας, Ραμνούντα

Γύρος Βασιλικών Κτημάτων Τατοϊου

Μία πρώην μαγευτική, νυν θλιβερή διαδρομή. Παρόλα αυτά θα την αναφέρω γιατί αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν δεκάδες εναλλακτικές, να μία κυκλική διαδρομή για σχετικά γερά πόδια.

Αν έχετε το κουράγια να αντικρίσετε το καμμένο δάσος, go for it.

Γύρος Βασιλικών Κτημάτων Τατοϊου

Πολύ ωραία είναι και η είσοδος στα Βασιλικά από το Κρυονέρι (μετά το Νεκροταφείο Κρυονερίου).

Θεολόγος-Αταλάντη

Αδιάφορη διαδρομή με μεγάλα μέρη σε παράδορμο της Εθνικής Οδού. Δεν είναι καν εντός Αττικής, μου ξέφυγε και την συμπεριέλαβα εδώ.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Σαλαμίνα

Πανέμορφη διαδρομή με κάποιες ανηφόρες. Μετάξύ 40-60χλμ ανάλογα με τα κέφια. Για κάθε εποχή του χρόνου. Προτείνω να διαλέξετε Κυριακή για να είναι κλειστά τα καταστήματα των περιοχών που θα διασχίσετε.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Αγκίστρι

Ένα από τα highlights της Αττικής, κάτω από 30 χλμ. με μία ανηφόρα όλη κι όλη -μεγαλούτσικη βέβαια.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Αίγινα

Προτεραιότητα και must-visit απαξάπαντος.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Χαλκίδα-Ανθηδόνα

Από τις πιο ευχάριστες διαδρομές στην Αττική, όλο παραλία, μικρές ανηφόρες και rewording ψαροταβέρνα στα μισά της διαδρομής.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Λέχαιο-Ξυλόκαστρο

Βγαίνουμε λίγο έξω από το Νομό Αττικής, αλλά πλέον η Κόρινθος είναι μια ώρα δρόμος, οπότε την προσμετράω στα “επί τα αυτά”. Διαδρομή κατάληλλη για όλο το χρόνο εκτός από το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα διαλέξτε ηλιόλουστη ημέρα, γιατί ότα έχει φουρτούνα τα κύματα καλύπτουν τη ο μονοπάτι. Παρκάρουμε ακριβώς στο σημείο που έχω μαρκάρει  στο χάρτη, όπου έχει άνετα προστατευμένα πάρκινγ απότις ταβέρνες που είναι κλειστές. Η διαδρομή είναι όλη παραθαλάσσια και έχει το μειονέκτημα ότι σε κάποια σημεία, όπως στο Ξυλόκαστρο και στο Κιάτο, περνάει από την Παλιά Εθνική Οδό και μπορεί κανείς να συναντήσει αρκετά αυτοκίνητα. Πρακτικά θα μπορούσε κάποιος να φθάσει μέχρι την Ακράτα κι ακόμα παραπέρα, ανάλογα με την όρεξη. Εγώ κάνω αναστροφή στο Καμάρι. Σημείωση: Μετά το Μελίσσι έχει μία συμπαθητική παραθαλάσσια ταβερνούλα.

Αν δεν θέλετε να πάτε με το αυτοκίνητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ποαστιακό, αλλά εγώ διαπίστωσα ότι τα δρομολόγιά του είναι αναξιόπιστα και πολύ τσαντίστικα!

Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Καμάρι

Ψάθα-Σχίνος

40 χιλιόμετρα που κάποτε ήταν μαγευτικά, μετά κάηκε και περιμένω να ξαναφυτρώσουν μερικά σχίνα για να ξαναπάω.

 

Προφανώς υπάρχουν εκατοντάδες διαδρομές εντός Αττικής, διάλεξα να αναφέρω αυτές που μου άρεσαν περισσότερο, και θα τις εμπλουτίσω κι άλλο.

Μπορείτε να δείτε και όλες τις διαδρομές μαζεμένες σε ένα link εδώ για να μην πηγαίνετε πέρα-δώθε.