Τσάντες ποδηλάτου

Όταν πρωτοξεκίνησα το ποδήλατο, και χρησιμοποιούσα το παλιό μου mountain bike Ideal Hillmaster, θεωρούσα ότι ο αρχάριος ποδηλάτης δεν πρέπει να έχει τσάντες κρεμασμένες δεξιά και αριστερά, δεν είναι σικ βρε παιδί μου.Προτιμούσα να ζαλώνομαι το σακίδιο μου στην πλάτη, φορτωμένο με όλα τα συμπράγκαλα, παρά να βάλω στο ποδήλατο σχάρες και τσάντες.

Δεν συζητάμε για την εναλλακτική του καλαθιού, που στην πραγματικότητα είναι βολικό όταν μετακινείσαι μέσα στην πόλη αλλά μας έχει τύχει να μας κοροϊδέψουν  κάποιοι κλόουν  με ποδήλατα κούρσες.
Εννοείται ότι τους συγυρίσαμε καταλλήλως!

Και επίσης είναι λίγο πρόβλημα όταν θέλεις να βάλεις το ποδήλατο στο πορτμπαγκάζ, γιατί το καλάθι ενοχλεί, και δεν βγαίνει πολύ εύκολα.

Όταν ο φίλος μου Νίκος Σιγανός από το KINISIS  bikes μου πρότεινε να πάρω ένα ποδήλατο trekking αφού ούτως ή άλλως ταξίδευα με το ποδήλατο και ταλαιπωριόμουνα με το mountain στην άσφαλτο, το φανταστικό SPECIALIZED που μου έδωσε, είχε και σχάρες για αποσκευές. Έρε ταξίδια που έχουν να γίνουν…

Για να δω ποιες βαλίτσες με βόλευαν, δοκίμασα δυο-τρια μοντέλα. Έχει πολύ πλάκα να κάνεις τεστ drive σε αποσκευές.

Τι χρειάζεται όμως να προσέξει κανείς; Φυσικά ανάλογα με την απόσταση, τον τρόπο διανυκτερεύςης, την εποχή του χρόνου και βέβαια την γεωγραφική περιοχή που θέλει να ταξιδέψει κανείς, τα κριτήρια είναι πολύ διαφορετικά. Εγώ είμαι πολύ ελαφριά κατάσταση. Δεν διανυκτερεύω ποτέ στην ύπαιθρο, άρα οι αποσκευές μου δε χρειάζεται να εμπλουτιστούν με sleeping bag στρωματάκια, καμινέτα, ή αντίσκηνα.

Επίσης είναι πολύ απίθανο να ποδηλατήσω στη βροχή άρα δε με ενδιαφέρει να έχω ένα πολύ βαρύ και αδιάβροχο βαλιτσάκι.

Αντίθετα επειδή χρειάζεται να ανοίγω-κλείνω συχνά τις αποσκευές για να βάζω-βγάζω πράγματα, είναι πολύ σημαντικό να ανοίγει και να κλείνει εύκολα η τσάντα. Οι συγκεκριμένες αποσκευές, στις οποίες τελικά κατέληξα είναι αρκετά ελαφριές και έχουν ένα πρακτικό ιμάντα, για να τις παίρνω μαζί μου όταν για παράδειγμα είμαι στο πλοίο και αφήνω το ποδήλατο στο γκαράζ του φεριμπότ άρα πρέπει να πάρω τις αποσκευές μαζί μου.

Επίσης έχουν μεγάλη χωρητικότητα, για να μπορώ να βάζω μέσα μια γόβα στιλέτο, σεσουαρ, υλικά μανικιούρ όταν ταξιδεύω. Πλάκα κάνω βέβαια. Ένα βρακί και πολύ  μου είναι.

Αυτό που μου λείπει από  τις τσάντες και θα ψάξω να βρω εναλλακτική, είναι εξωτερικές τσέπες για τα απλά πρακτικά πραγματάκια. Αυτές οι τσάντες δεν έχουνε καθόλου εξωτερικές τσέπες και κλείνω αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας κάποιο απλό τσαντάκι από πάνω το οποίο στερεώνω με χταπόδι.Αποκάλυψη. Που τα σκέφτηκα όλα αυτά.

 

 

 

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μπαινοβγαίνουν οι τσάντες εύκολα πάνω στις χαρά, να μη χρειάζεσαι 3 h για να τις βάλεις και να την να τις βγάλεις και να στέκονται σταθερά, να μην κάνουν θόρυβο την ώρα που ποδηλατώ.

Χρήσιμο είναι βέβαια και το ζωηρό χρωμα με τα ανακλαστικά, για να διακρίνουμε τον ποδηλάτη από κάποια απόσταση όταν πέσει ο ήλιος. Πάντα βέβαια έχουμε υπόψη μας ότι αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν να ποδηλατούμε στο σκοτάδι.